Kedves Látogató! Tájékoztatunk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom
Menü

A köles csodája

A köles csodája

Jótékony tulajdonságai nagyon hasonlóak a tönkölypelyváéval.

Jótékony tulajdonságai nagyon hasonlóak a tönkölypelyváéval.

A köles is az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származik és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó-, és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája volt. A köles a pázsitfűfélék családjában tartozik, melegigényes, szárazságtűrő, szinte bármilyen talajon megterem. Bojtos gyökérzete mélyre hatoló, szára jellegzetes szalmaszár, levelei még éréskor is zöld színűek. Virágzata sűrű, elágazó, bugájában apró fehér, sárga, narancssárga színű, vagy barna kb. 2mm átmérőjű szemek fejlődnek. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult a XVIII-XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, de a világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az egyik alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik, és naponta fogyasztják. Élettani hatásai kimagaslóak.

Pl.

  • Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat és a körmöket erőssé teszi.
  • Sok szerves és rostanyagot tartalmaz és könnyen emészthető.
  • A szénhidrátok lassan szívódnak fel belőle, így az étkezést követően jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki ezért a cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.

 

A köleshéj pelyvája

  • Kicsi, halk zizegése nyugtató hatású.
  • Nem összenyomható, ugyanakkor kiválóan formázható.
  • A köleshéj a párnában jól szellőzik, nem melegszik túl.
  • A héjak mindenféle testhelyzethez kiválóan tudnak alkalmazkodni, jól alátámasztják a testet, így ellazítják az izomzatot bármilyen pozícióban.
  • A gabonahéj töltet gyengéd masszírozással, halk zizegéssel a természetet varázsolja körénk, ahol testünk és lelkünk egyaránt megpihenhet, így teszi az alvást tökéletesen nyugodttá és pihentetővé, így mélyebb az alvás és frissebb az ébredés.

 

A köleshéj párnát árnyékban szellőztessük. 30 percet 50°C-os sütőben, vagy 8 órát mélyhűtőben tartva (nylonba csomagolva) fertőtleníthetjük. A héjat általában mosni nem lehet, de különleges esetekben mosóhálóban kéz meleg vízzel átöblíthető, ezután a vizes héjat gondosan szét kell teríteni, és egy jól szellőző helyen kell megszárítani.

Ennyi hasonló jó tulajdonság mellett, hogy mégis mi a kettő közötti különbség?

  • a köles pelyvája apróbb szemcséjű és ezáltal kissé tömörebb a tönkölynél, de még így is jól át tud szellőzni
  • az illata nem a friss szalmáéhoz hasonlít, hanem sajátos köles illata van, amit szintén nagyon lehet kedvelni
  • párnába töltve a zizegése szinte észre sem vehető

 

Akiknek biztosan nagyon hasznosak a tönköly és köles pelyvával töltött párnafélék

  • Alvászavar, kimerültség, fáradékonyság enyhítésére
  • Gerincproblémák esetén
  • Mozgásszervi túlterheltség miatti fájdalmak enyhítésére
  • Hanyag testtartás esetén
  • Migrén, fejfájás enyhítésére
  • Menstruációs és egyéb görcsök oldására
  • Stressz oldására
  • Túlterheltség esetén
  • Reumás és ízületi panaszok enyhítésére
  • Nyak-hát és derékfájás esetén
  • A köles pelyva szempárnája pihenteti a fáradt szemet
  • Krónikus gyulladások enyhítésére
  • Aranyeres panaszok csökkentésére
  • Felfekvések megelőzésére
  • Csecsemők és hiperaktív gyermekek megnyugtatására, ellazítására
  • Fáradt szem pihentetésére
  • Hűtésre, melegítésre
  • Kényelmesebb utazáshoz
  • Pihentető alváshoz
  • Fájó, fáradt testrészek kitámasztására
  • Gerinc tehermentesítésére

Keresés