Kedves Látogató! Tájékoztatunk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom
Menü

A tönköly története 1. rész

A tönköly története 1. rész

A tönkölybúza a legjobb gabonafajta.

...a táplálkozáson túl számtalan felhasználási területe ismert, mert minden részét hasznosíthatjuk. Az európai elterjedését a németeknek köszönhetjük, így került be Magyarországra is. Szerepe az 1900-as évek elejéig jelentős volt 

A tönkölybúza a legjobb gabonafajta.

 

...a táplálkozáson túl számtalan felhasználási területe ismert, mert minden részét hasznosíthatjuk. Az európai elterjedését a németeknek köszönhetjük, így került be Magyarországra is. Szerepe az 1900-as évek elejéig jelentős volt …

A külföldiek érdeklődése a termése iránt újra fellendítette a termesztését, és ez egyben a hazai fogyasztását is előtérbe helyezte.

Olvashatunk bővebben erről a rendkívül értékes növényről, Paszternák Ferenc: Az ezerarcú tönkölybúza c. könyvében.

 

A tönkölybúza már 8000 éve terem a Kárpát-medencében, de a XIX. században a feledés homályába veszett. Az új búzafajták kiszorították ezt a télálló, szárazságtűrő, a mostoha körülményeket is elviselő fajtát, de szerencsére napjainkban újra felfedezték. Legendás élettani hatásokat tulajdonítottak a tönkölynek, amit ma már kísérletekkel, vizsgálatokkal igazoltak. Sikértartalma, ásványianyag-tartalma magasabb, mint bármelyik más gabonáé, beltartalmi értéke egyedülálló, vitaminokban, aminosavakban gazdag, magas a tápértéke, pelyvája antibiotikus hatású, sőt gyógyító erővel is rendelkezik. A könyvből megismerhető ennek a sokoldalú, a biotermesztésbe jól beilleszthető növénynek a története, termesztésmódja, felhasználási lehetőségei, táplálkozásunkban betölthető szerepe, természetes gyógyító hatása.

 

A pelyva

A tönkölybúza pelyvájának titokzatos gyógyító hatása már évszázadokkal ezelőtt  ismert volt. Ezt az is bizonyítja, hogy Hildegard von Bingen (l098-1179) tanításaiban az olvasható, hogy a tönkölypelyva segít az alvászavarok esetén, de hatásos hát-, derék-, váll- és lábfájás, légzési nehézségek, szívpanaszok esetén.

Ezek a kedvező hatások a tönköly pelyva magas kovasav- és ásványianyag tartalmának és azok jótékony kisugárzásának köszönhetőek.

Magyarország területén az éghajlati és talajviszonyok rendkívül kedvezőek a gyógynövények, így a tönkölybúza termesztésére is. A termesztés vegyszermentes körülmények között történik, és kézi munkával takarítják be, csépelik, hántolják le a pelyvát, melyet kézi szövésű pamutvászonba töltenek. A különböző alakú párna felveszi a test formáját, ezáltal kényelmes fekvést, kiváló alvást és fájdalommentes ébredést biztosít használójának.

 

A szalma

A kézi aratású tönkölybúza szalmája a kézi csépelés után épen maradva felhasználható zsúptető készítéséhez. A jó minőségű szalmakalapok legjobb alapanyaga. Ügyes kezek sok kedves figurát, fonott állatokat, szalmaképeket, dísztárgyakat készítenek belőle, mely éveken keresztül hirdeti a termőhely emlékét, a készítők áldozatos munkáját.

Kiváló takarmány a gépi csépelésű szalma, de alomnak is nagyon jó. (75-76.o.)   

 

Egy kis kitérő

A túlélő tönkölybúza ellenálló, őserejű fajta. A kenyérbúzához képest kevésbé kényes, rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti adottságokhoz, kiválóan tűri a szárazságot, minden talajon megterem. Óriási előnye, hogy a környezetében lévő gyomokat elnyomja, így vegyszermentesen termeszthető. Jóval tisztább búza a többi fajhoz képest: a búzaszemeket szorosan körülvevő pelyvaréteg a feldolgozásig páncélszerű védelmet biztosít a káros légköri és egyéb (például radioaktív) szennyeződések ellen. Az univerzális tönköly révén, ha egészségesen táplálkoznánk, szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz éppen az optimális arányban jutna hozzá.

A tönkölybúza egyike azoknak az élelmiszereknek, melyek nem hiányozhatnak a minőségi és egészséges étrendből. A tönkölybúza természetes eredetű és nem szintetizált élelmiszer, az élethez szükséges fontos tápanyagok szinte mindegyikét tartalmazza. Az egész szervezetet erősíti, mindenféle káros mellékhatás nélkül.

Ha érdekel, mi minden szól a tönkölybúza fogyasztása mellett, akkor erről Paszternák Ferenc: Az ezerarcú tönkölybúza c. könyvében bővebb információkat találsz.

                  

Ki is volt Hildegard von Bingen?

Bingeni Szent Hildegard (1098-1179) rupertsbergi apátnő, látnok és gyógyító, a középkor egyik legjelentősebb női szentje.

A tönkölybúzát az egyik legfontosabb tápláléknak tartotta. 
Hildegard korának művelt gyermeke volt; kolostorban nevelkedett, ahol elsajátította az írást, olvasást, zenélést, tanult festészetet, Biblia-ismeretet, különböző nyelveket. Intenzíven foglalkozott gyógyítással, és sikeres gyógyításainak hírére egész Európából jöttek hozzá a betegek. 
A kutatások azóta kimutatták, hogy a tönkölybúza több mint 40 olyan ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyek bázikusak, könnyen felszívódnak, ezáltal semlegesítik a savas folyamatokat, megelőzvén ezzel az önagressziót és a gyulladásokat. 

A tönköly történetének  folytatása nagyon érdekes.

A következő részben többet megtudhattok róla sőt még a köles csodáiról is.

 

A tönkölypárna története

Már több száz évvel ezelőtt felismerték a tönkölybúza jótékony hatásait. Német területen már több mint 30 éve használják a tönkölyhéj párnákat és egyéb ágyneműk alapanyagaként nagykereskedelmi mennyiségben. Nálunk a rendszerváltás után kezdett elterjedni használatuk a határok átjárhatóságával. A tönkölypárna alapanyaga a tönkölybúza az egyik legősibb gabonafajta, a pázsitfüvek családjába, a búzafélék nemzetségébe tartozik. 

Több mint 10 ezer éves, valószínűleg a Kaukázus északi lejtőin alakult ki, 8 ezer éve került a Kárpát-medencébe. Kiváló az alkalmazkodó képessége, jól tűri a szárazságot, a gyengébb talajon is megterem. A tönköly a pelyvás gabonák közé tartozik, erős pelyvalevelei szorosan záródnak a mag körül, ezzel megvédik a káros környezeti hatásoktól.Tönkölypárnák egészségügyi hatásai

A tönkölyt  nehéz hántolni, mivel a pelyva szorosan tapad a gabonaszemekre. A tönkölyhéj a hántolás után mégis sértetlen marad, rugalmas tartásával szabadon mozog a párnahuzatban, levegős, könnyű és stabil töltést ad, valamint rendkívül kényelmes. A tönkölypárna igazodik fejünk és nyakunk formájához, egyenesen tartja a gerincoszlopunkat, így biztosítja a nyugodt és egészséges pihenést.

 

A tönkölyhéj jótékony élettani hatásai miatt, a tönkölypárna számos egészségügyi problémára megoldást jelenthet. A tönkölypelyva ugyanis 90%-ban kovasavat tartalmaz, mely évekig párolog, ennek a biomágneses kisugárzásnak köszönhetően fejti ki jótékony hatását a tönkölypárna. A párolgás hatására kellemes melegség keletkezik a párna körül.


A kovasav a bőrön keresztül behatol a kötőszövetbe, és nyugtatóan hat az idegvégződéseinkre, görcs- és stressz oldó, fájdalomcsillapító illetve gyulladáscsökkentő hatású. Ebből kifolyólag enyhíti a reumás, ízületi, migrénes tüneteket, valamint a krónikus gyulladásokat; csökkenti a hát- és derékfájást, a menstruációs görcsöket; szokták ajánlani alvászavarban szenvedőknek; de alkalmazható aranyér és felfekvés ellen is. Az éjszakai leizzadás ellen is megóv, ugyanis a tönkölypárna kiválóan átszellőzik.


A tönkölypárnákat ráadásul vegyszermentes, bio minősítésű tönkölybúza pelyvájával töltjük meg, így a környezetvédelmi szempontoknak is mindenben eleget tesz, ráadásul a bio huzattal készült tönkölypárna a bio termék kedvelőket is lázba hozza!
 

Mint ahogy már az elején szó volt róla, a nyugodt és pihentető alvás létfontosságú számunkra, hiszen szervezetünk csak eközben képes kipihenni a napközben felgyülemlett stresszt és feszültséget, illetve a fizikai fáradalmakat.

 

Bizonyára Te is tudod, hogy éltünk 1/3-át alvással töltjük!

Ha alvás közben nem megfelelő az agy vérellátása - mert a nyak izmai és gerinc melletti izmok megfeszülnek, elhúzódnak - elkerülhetetlen, hogy ne zúgó fejjel, kimerülten vagy rossz közérzettel ébredjünk! Hát még, ha nyugtalanul alszunk és forgolódunk is, pedig az éjszakai minőségi alvással kellene feltöltődnünk a leginkább!

A regeneráló alvásnak több alapfeltétele van, ezek közé tartozik például a helyesen megválasztott ágynemű, és párna.


A pihentető alvás, fájdalmak, kényelmetlenségek nélkül? Ez nem álom többé!

Ehhez nyújt segítséget a természetes töltésű tönköly pelyva alvópárna. Csodálatos és igazán nagyszerű kényelmi érzést biztosít! Romantikus, szalma illatú derűs, üde hangulatot áraszt. Miután kipróbálod, fel fogod Te is tenni ezt a kérdést: Hogyan tudtam eddig meglenni nélküle?

Garantált, hogy utazásaidkor mindig magaddal fogod vinni!

Nem egyedi eset, hogy hosszú út közben örömmel betérnek hozzánk régi törzsvásárlóink, mert az otthon maradt párnát szeretnék pótolni.

  • Rendszeres használata nagymértékben csökkentheti vagy megszüntetheti panaszainkat... 
  • A héjak jó szóródási tulajdonságának köszönhetően a párna tökéletesen illeszkedik a nyak- és fej formáihoz, stabil tartást biztosít, lazán tartja az izmokat és ezáltal serkenti az agyi vérkeringést... 
  • Szinte felülmúlhatatlan kényelmet is jelent és egészséges gerinctartást biztosít... 
  • Elfelejtheted a fejfájást, sok esetben a migrént is, mivel kovasav tartalmánál fogva fájdalomcsökkentő, nyugtató hatása is érvényesül... 
  • Nem fülled be, rendkívül jól átszellőzik... 
  • Nem vált ki allergiát, nem telepszik meg benne az atka(!)... 

 

 

  • Mivel nem lapul el, mint pl. a toll, a gyapjú, a szivacs, a gerincnek a legmegfelelőbb stabil tartást biztosítja, anatómiai formát vesz fel.... 
  • Gondoltad volna, hogy tönköly párna befagyasztva hűtőpárnaként is tud funkcionálni? Nem lesz jeges hideg és hosszasan adja át a hideget... 
  • Sütőben 150 fokon pár perc alatt felmelegítve pedig melegítőpárnaként használhatod... 
  • Tartós, mert előnyös tulajdonságait hosszú évek múltán sem veszíti el. 

Laborkísérletek igazolták, hogy nincs még egy ilyen alvópárnákat töltő anyag, ami a fenti tulajdonságokkal rendelkezik és teljesen természetes töltőanyag. Ezt az állítást Ortopéd szakorvosi vélemény is igazolja! Győződj meg Te is személyesen a laboreredmények hitelességéről! 

 

Összegzésül:

A bio és egyéb egyértelmű dolgokon kívül a tönkölypárna két dolgot tud szuperül nyújtani: kiválóan támasztja alá a fejet, nyakat. Az egész gerincnek természetes tartást biztosít és tökéletesen szellőzik. Ha egyszer kivackolod magadnak a megfelelő helyzetet, akkor nagy valószínűséggel nem kell álmatlanul forgolódnod egész éjjel...

A szellőzés pedig... A tönkölypárna tökéletesen engedi szellőzni az egész fejet! Kimondottan ajánlani tudjuk még az erősen izzadékony embereknek is! Egészen furcsa érzés lesz, friss, természetes fejjel felébredni reggel!

Álommenyország

Ha reggel feszességet érzünk a tarkónkban, a nyakunkban és a hátunkban, akkor nagyon valószínű, hogy ennek a rosszul megvetett ágy az oka. A párna formája és mérete jelentősen meghatározza az éjszakai alvás minőségét.

Teremts magadnak olyan környezetet, amiben jó aludni! A természetes anyagból készült, légáteresztő ágynemű mellett a kényelmes párnák is igazán hívogatóvá teszik az ágyadat.
Teremts olyan környezetet, ahol jól érzed magad, ahová szívesen lefekszel, és az álmaid is nyugodtabbak lesznek – ne feledd a mondást:

 

,,Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.”

Vásárlói vélemény

Egy gyermekgyógyász, klinikai genetikus vásárlónk tapasztalata. A biopárnáról tíz évvel ezelőtt hallottam először. Abban az időben reggelente elég gyakran fájt a fejem (helytelen nyak- és hát- tartásom miatt), ezért gondoltam úgy, hogy kipróbálom a párnát. Pár nap használat után, már éreztem jótékony hatását. Annyira megszoktam, hogy utazásaimmal is magammal viszem, kis túlzással mondhatom: ,,párna nélkül egy tapodtat sem". Később a jó tapasztalatot megosztottam családommal, ismerőseimmel, barátaimmal. Közülük azóta is sokan használják a  párnát. 

A következő részben azt is megtudhatod, hogy milyen problémákra ajánljuk a természetes töltetű párnákat.

 

Egy idézettel kívánunk ,,Nyugodt, pihentető alvást...“

 

,,… a dolgokra egyet aludni többet ér, mint álmatlanul hánykódni.”

/Baltasar Gracián/

 

Keresés